Monday, January 14, 2013

Reset Minda org Positif


nota Islam Itu Indah.

inner peace concept
org yg plg bebas adalah org yg plg tenang dalam segala situasi.
kebahagiaan...
nak tenang,adalah dengan beri ketenangan kepada org
tidak ada benda di luar yg boleh tentukan hati dalaman kita.
org positif sentiasa tenang

kita kekadang ketagihan negatif.
cuba check setiap hari, brape org yg kita jumpa berkata negatif dari cakap positif?

kita tak boleh ubah org. sbb org taknak dengar apa kita cakap.
tapi akhlak kita boleh ubah org.
sikap sangat berjangkit. jadi berubah kita dahulu ke arah positif
org lain boleh berubah bila kita berubah ke arah positif.

bila bercakap. tanya khabar org lain. dont be self centered. dont be kaypoh as well
Fikiran positif.
Emosi positif.
Tindakan positif.
Hasil hidupan positif

konsep kehidupan.
FIKIR>RASA>BERI>DAPAT
fikir kasih sayang.
rasa kasih sayang.
beri kasih sayang.
dapat kasih sayang.

Islam Itu indah (Prof Muhaya)
intention, attention. expectations
niat positif.
fokus positif.
jangkaan positif.
seluruh dunia luar akan ikut dunia dalaman kita

kita digalakkan menyampaikan hajat org.
siapa yg meringankan tugas org lain. Allah akan meringankan tugasnya

begin with the end of mind

Tujuan Uzlah - untuk menenangkan diri
Uzlah fizikal
Uzlah mental (walaupun berada dengan manusia, tapi fikiran dengan Allah)

suka duduk sorg2 kerana sayang dengan diri sendiri..

para wanita, jgn jadi penyebab dosa org lain!

bila traffic jam.. jadikan dalam kereta majlis ilmu dengan pasang audio ceramah2

berjuanglah utk solat di awal waktu

it's ok to do wrong.
it's ok to make mistake.

sedekah Al fatihah pada org yg kita kasih. doakan mereka dengan kasih sayang.

macam mana nak jadikan diri saya baik dan melemparkan banyak kebaikan kepada org lain?

bahasa kita menunjukkan masa depan kite!

Sentiasa jaga niat kita untuk bagi org lain seronok dengan kita.
semak samada kita ini mulut neraka atau mulut syurga.

kalau org beriman, dia tidak mengatakan yg tidak baik kecuali yg baik sahaja..
jadilah seorg rise of sunshine.
KPI: akhlak kita.. adalah bagaiman perangai kita ini memberi effect positive pada org lain?

jangan tanya hal peribadi orang lain.
hanya org tak bahagia akan tak membahagiakan org lain.

betulkan konsep diri
keyakinan diri
betulkan
macam mana nak betulkan diri dan melihat org lain dengan cermin mata positif
apakah tujuan kita.
konsep betulkan.
fokus betulkan.
dan melihat diri!

niat kahwin kerana Allah ikut sunnah!
jgn kahwin kerana cinta..
kerana cinta boleh hilang

tujuan kahwin - ikut sunnah nabi
konsep perkahwinan - mengembangkan zuriat
fokus alam perkahwinan - mencari redha Allah

bila ada masalah dengan org..
bayangkan muke org tu.. dan bercakap dgnnya..

jgn under estimate, kuasa seorg insan.
yg akan mengubah seorg yg keladak kepada org yg jernih..

biar ilmu ada.
amal pun ada.
jangan budget bagus jer.

menangis kerana kesedihan adalah normal.
menangis kerana kehilangan suatu ketenangan
tukar konsep kematian.
kita tak mati; tapi pindah alam.
seorg isteri, setiap hari selalu imagine setiap hari umpama hari pertama dan terakhir bersama nya.

tujuan hidup hanya Alah Allah
redhomu yg kucari Allah
kurniakan kepadaku rasa kenal dan kasihiMu
bebaskan dari penghargaan manusia

tulis jurnal harian.
kesihatan
mental
rohani
hubungan manusia
kewangan

jadilah manusia jernih yg akan menjernihkan org lain.
masukkan positif, supaya yg negatif malu sendiri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails ADVERTORIAL: nuril now with Public Mutual
http://blognuril.blogspot.com/2009/10/iklan_29.html